Pet4u – A place for pets

A place for pets…

H Περιποίηση του Σκύλου Φεβρουαρίου 2, 2009

Filed under: Σκύλος — pet4u @ 5:45 μμ

Η περιποίηση αποτελεί μια από τις βασικές ανάγκες του σκύλου σας και ένα σημαντικό μέρος της ιδιοκτησίας σκύλου. Σαν τους ανθρώπους, τα σκυλιά χρειάζονται φυσική συντήρηση για να φαίνονται και να αισθάνονται στα καλύτερα τους. Ευτυχώς, τα σκυλιά δεν χρειάζονται να λούζονται τόσο συχνά όσο οι άνθρωποι, αλλά πρέπει να μάθετε πόση περιποίηση χρειάζεται αληθινά το σκυλί σας και να κρατήσετε ένα πρόγραμμα.

Βούρτσισμα μαλλιών

Τα περισσότερα σκυλιά απολαμβάνουν να χτενίζονται, και θα ενισχύσετε το δεσμό με το σκύλο σας ενώ διατηρείτε ένα υγιή δέρμα. Οι μικρότερες ανάγκες για βούρτσισμα του σκύλου εξαρτάται με τον τύπο μαλλιών.  Επιλέξτε τα κατάλληλα εργαλεία και ακολουθηστε αυτές τις οδηγίες.

  • Τα σκυλιά με μακρύ μαλλί συνήθως χρειάζονται καθημερινό βούρτσισμα για την πρόληψη θαμπών και μπερδεμένων μαλλιών.
  • Τα σκυλιά με μεσαίο μαλλί ίσως είναι επιρρεπής σε θαμπά και μπερδεμένα μαλλιά και πρέπει να χτενίζονται τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα.
  • Τα σκυλιά με λίγο μαλλί μπορούν τυπικά μια φορά το μήνα μεταξύ των βουρτσισμάτων.

Ανεξάρτητα από τον τύπο μαλλιών, μπορείτε να βουρτσίζετε το σκύλο σας κάθε μέρα – ειδικά αν του αρέσει αυτό. Πιο συχνό βούρτσισμα κατά την εποχή τριχόπτωσης μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή των μαλλιών να πέσουν και στην υπερβολική τριχόπτωση.

Φροντιδα νυχιών

Η φροντίδα νυχιών συχνά είναι αντιπαθητική και από τα σκυλιά και από τους ιδιοκτήτες τους. Τα περισσότερα σκυλιά αντιπαθούν ακόμα και να πιάσετε τα πόδια τούς και ξέρετε πόσο ποναει όταν τα νύχια κόβονται πολύ κοντά. Οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά νιώθουν άβολα με τη διαδικασία επειδή φοβούνται μη πονέσουν τα σκυλιά τους.

Τα σκυλιά θα αναπτύξουν μια απέχθεια για την φροντίδα νυχιών αν μια φορά βιώσουν πόνο από αυτό. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να μάθετε πώς να περιποιηθείτε τα νύχια σωστά και με προσοχή. Ιδανικά, ένας κτηνίατρος, βοηθός ή φροντιστής μπορεί να σας μάθει πώς να περιποιηθείτε τα νύχια του σκύλου σας. Τα περισσότερα σκυλιά χρειάζονται μηνιαία ψαλιδίσματα νυχιών, αλλά ίσως ο σκύλος σας χρειάζεται πιο πολύ ή λιγότερο ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης.

Μπάνιο

Ώρα για μπάνιο δεν σημαίνει και διασκέδαση για τα περισσότερα σκυλιά και ιδιοκτήτες. Ίσως σας φέρει μια εικόνα ενός βρεγμένου σκύλου που τρέχει από τη μπανιέρα, μουσκεύοντας παντού σε όλο το σπίτι. Το μπάνιο μπορεί και να μην είναι έτσι αν μπορεί να το συνηθίσει ο σκύλος σας. Μπορεί να μην του αρέσει το μπάνιο, αλλά θα είναι ευκολότερη η διαχείριση.  Τα περισσότερα σκυλιά πρέπει να πλένονται κάθε μήνα, αλλά και αν πλένονται τόσο συχνά όσο μια φορά τη βδομάδα δεν θεωρείται επιβλαβές. Πάντα να χρησιμοποιείται σαμπουάν χωρίς σαπούνι που ενδεικνυετε για σκυλιά. Ανάλογα με τη κατάσταση του δέρματος και της επιδερμίδας του σκύλου σας, ο κτηνίατρος μπορεί να προτείνει ένα εξειδικευμένο σαμπουάν.

Φροντιδα αυτιών

Τα αυτιά των σκύλων σας μπορεί να είναι ένα καταφύγιο βακτηρίων και ιώσεων αν δεν διατηρούνται καθαρά. Μερικά σκυλιά μπορούν να συνεχίσουν τις ζωές τους χωρίς προβλήματα στα αυτιά, και η μόνη ρουτίνα για καθαρισμό των αυτιών είναι κατά τη διάρκεια του μηνιαίου μπάνιου. Άλλα σκυλιά έχουν χρόνιες ασθένειες αυτιών και απαιτούν πολλαπλούς καθαρισμούς την ημέρα.

Τα προβλήματα των αυτιών μπορούν συχνά να ανιχνευτούν στη γενετική. Σκυλιά με χαλαρά αυτιά ή μακριά μαλλιά τείνουν να είναι επιρρεπή στα προβλήματα αυτιών γιατί ο ακουστικός πόρος απλά δεν έχει πολύ αερισμό. Πολλά προβλήματα των αυτιών είναι σημάδι αλλεργιών. Αν ο σκύλος σας έχει αρκετά βρώμικα ή κακή οσμή στα αυτιά του, ο κτηνίατρος θα σας συνταγογραφήσει ειδικά καθαριστικά αυτιών και φάρμακα.

Χτενίσματα

Τα σκυλιά με συνεχώς αυξανόμενο μαλλί, όπως τα Poodle ή Shih Tzu, τυπικά χρειάζονται κούρεμα κάθε 2-4 βδομάδες ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου και το είδος του κουρέματος. Αυτό το έργο συχνά είναι καλύτερα να αφήνετε στους επαγγελματίες φροντιστές, αν και πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων είναι ικανοί να μάθουν κάποια βασική συντήρηση κουρέματος

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s