Pet4u – A place for pets

A place for pets…

Ψείρες? Καθαρίστε την γάτα σας τώρα! Φεβρουαρίου 2, 2009

Filed under: Γάτα — pet4u @ 7:08 μμ

Οι ψείρες δεν είναι μόνο άσχημες, είναι και οδυνηρές για τη γάτα σας, και μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό δέρματος και μόλυνση, αν δεν αφαιρεθούν. Εδώ είναι ο πιο εύκολος τρόπος και λιγότερο οδυνηρός για να τις ξεφορτωθείτε, αλλά να είστε προετοιμασμένος: θα χρειαστεί υπομονή.

Δυσκολία: Δύσκολο

Χρόνος που Απαιτείται: 15 λεπτά με διαλλείματα

Να Πως:

1. Ξεκινήστε με μια ήρεμη γάτα.. Μην αποφασίσετε ξαφνικά να αφαιρέσετε ένα ακάρι στη μέση ενός παιχνιδιού, αλλιώς θα υποστείτε σοβαρή ζημιά από νυχιές.

2. Ραντίστε λίγο καλαμποκάλευρο ή ταλκ στη περιοχή του ακάρι, και απαλά αλείψτε το τριγύρω με τα δάχτυλά σας.

3. Απαλά τραβήξτε μακριά το ακαρι από το δέρμα, έτσι να μπορείτε να δείτε που είναι το δέρμα.

4. Χρησιμοποιώντας αιχμηρό με αμβλύ μύτη ψαλίδι, προσεκτικά σπρώξτε το ψαλίδι κατά μήκος του δέρματος στο ακάρι, κρατώντας το κατακόρυφα στο δέρμα, πχ η κάτω πλευρά της λεπίδας γλιστραει πάνω στο δέρμα.

5. Εξολοθρεύστε το ακάρι. Κάντε ένα καθαρό κόψιμο και προσπαθήστε να μην τραβήξετε τρίχες ενώ κόβετε.

6. Δώστε στο γατάκι ένα μικρό σνακ και πείτε του τι καλό γατάκι που είναι τόσο υπομονετικό.

7.Μετακινειστε το ψαλίδι πάνω από μισό εκατοστό ή περίπου τόσο και επαναλάβετε τα βήματα τρία ως έξι.

8. Θα πρέπει να είστε σε θέση να αρχίσετε να εργάζεστε τα ξεχωριστά ακάρια με τα δάχτυλά σας τώρα, και τα χαμένα κομμάτια θα τραβιούνται εύκολα.

9. Αρχίστε με ένα ξεχωριστό τμήμα του ακάρι. Χρησιμοποιήστε το αριστερό χέρι σας, κρατήστε τη βάση του ακάρι κάτω με τον αντίχειρα και δείκτη, έτσι η χτένα δεν θα τραβάει τα μαλλιά.

10. Χρησιμοποιώντας μια καλή οδοντωτή ‘χτένα για ψύλλους’, απαλά αρχίστε να χτενίζετε στο σημείο του ακάρι, αρχίζοντας από την πολύ άκρη των μαλλιών. Μετακινείστε κάτω στο ακαρι όσο εργάζεστε, συνήθως χρησιμοποιώντας μόνο τα πρώτα 3 ως 4 δόντια της χτένας, για πεισματικά τμήματα.

11. Με γάτες με κοντό μαλλί ένα μικρό χτενάκι ίσως χρησιμοποιηθεί δίπλα στη βούρτσα για οποιαδήποτε υπολείμματα μαζών. Οι λέξεις κλειδιά εδώ είναι ‘αργά’ και ‘απαλά’.

12. Δώστε στη γάτα σας άλλο ένα σνακ και σταματήστε για σήμερα. Ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το ακαρι, μπορεί να χρειαστεί αρκετές μέρες για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, και χρειάζεστε και τη συνεργασία του και την υπομονή, ώστε να μην τραβήξετε τα πάντα με τη μία.

Συμβουλές:

1. Ποτέ μη πλένετε μια γάτα πριν αφαιρέσετε τα ακαρια. Θα έχετε απλώς χειρότερα προβλήματα στα χέρια σας.

2. Για μικρά κουβάρια που δεν έχουν ακόμα ‘σχηματιστεί’, προσπαθήστε να ρίξετε σπρέι με ένα conditioner μαλλιών πριν ξεμπερδέψετε. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια αντλία τύπου spray και όχι αεροζόλ, το οποίο θα τρομάξει τη γάτα σας.

3. Αυτή η επίπονη διαδικασία σχεδόν πάντα θα λειτουργήσει καλύτερα αν έχετε έναν βοηθό να κραταει και να παρηγορεί τη γάτα ενώ εργάζεστε.

4. Γάτες με σοβαρά ακαρια ίσως πρέπει να ξυριστούν από τον κτηνίατρο ή βοηθό. Αν αυτό το δραστικό βήμα είναι απαραίτητο, να είστε σίγουρος ότι διατηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα χτενίσματος και να έρθετε όταν το τρίχωμα μεγαλώσει πάλι, για να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα.

Τι χρειάζεστε:

Μαχαίρι και ψαλίδια

Λεπτοκαμωμένη χτένα

Μπουκάλι σπρέι / conditioner

Καλαμποκάλευρο

Σνακ Γάτας

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s