Pet4u – A place for pets

A place for pets…

Φροντίζοντας τον ηλικιωμένο σκύλο σας Φεβρουαρίου 2, 2009

Filed under: Σκύλος — pet4u @ 10:45 πμ

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα περνανε από τα στάδια της ζωής της ανάπτυξης, της ωριμότητας, καθώς και της γήρανσης. Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο είναι συχνά ασαφής, και οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν για να αναγνωρίσουν τα σημάδια ότι η Πριγκίπισσα μεγάλωσε.

Αν και η γήρανση είναι αναπόφευκτη, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να καθυστερήσουν την εκδήλωση από τη συνετή διαχείριση των κουταβιών των ζώων και τα ώριμα χρόνια. Οι ετήσιες επισκέψεις στον κτηνίατρο για την προστασία από αδιαθεσία, ηπατίτιδα, λεπτοσπειρωση, parvovirus, και κωνοειδής λοιμος μαζί με εμβόλια για λύσσα είναι η αρχή ενός κάλου προγράμματος καλής υγείας. Ετήσια παράσιτα καρδιάς και εντερικά παράσιτα θα πρέπει να είναι δίπλα στη λίστα, μαζί με έλεγχο για εξωτερικά παράσιτα στο κατοικίδιο και στο σπίτι.

Η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία σε όλες τις ηλικίες, έτσι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποφεύγουν γενικά ή φθηνές σκυλοτροφές. Η άσκηση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του σκύλου σε καλή κατάσταση.

Άλλα μέτρα ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου μπορεί να πάρει να καθυστερήσει την έναρξη της γήρανσης στα σκυλιά τους περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δοντιών για την αποτροπή ασθενειών των ουλων, περιποιηθείτε τον για να κρατήσετε το δέρμα του και το τρίχωμα υγιή και να ανακαλύψετε οποιοδήποτε πρόβλημα όπως ξηρό δέρμα, λεπτο ή εύθραυστο τρίχωμα, λεπτο τρίχωμα, μυρωδιά σώματος, ή επώδυνα σημεία, και να ελέγξετε τα αυτιά του για οσμές ή μυρωδιές παραγόμενες από μολυσματικούς οργανισμούς.

Σημάδια Γήρανσης

Η γήρανση αρχίζει με την γέννηση, αλλά οι εκφάνσεις της  δεν είναι αισθητές για πολλά χρόνια. Το πρώτο σημάδι της γήρανσης είναι μια γενική μείωση του επιπέδου δραστηριότητας,  καθώς και στην τάση για ύπνο πιο πολύ και πιο ηχηρά, μια μείωση του ενθουσιασμού για μεγάλες βόλτες και παιχνίδια, και μια μείωση ενδιαφέροντος για τα συμβάντα μέσα στο σπίτι.

Οι ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας και στο περιβάλλον επηρεάζουν τη γήρανση και τα μεγαλύτερα σκυλιά μέχρι κάποιο βαθμό. Ο Stony δεν θέλει να καθίσει στο κατάστρωμα κατά το καλοκαίρι ή στα βάθη του χειμώνα πλέον, και είναι προσεκτικός να κάτσει στο χαλί, όχι στο πλακάκι δαπέδου.

Η απώλεια ακοής είναι μια συχνή συνέπεια της γήρανσης, όπως είναι κάποια επιδείνωση της όρασης. Τα σκυλιά μπορεί να αντισταθμίσουν αυτές τις συνθήκες, μερική ή ολική τύφλωση ίσως δεν παρατηρηθεί αν ο σκύλος είναι σε οικείο περιβάλλον και έχει μάθει να προσαρμόζεται καθώς χάνει  την όραση.

Δέρμα και τρίχωμα αλλάζει επίσης, καθώς το δέρμα χάνει την ευκαμψία και την ικανότητα της παραγωγής πετρελαίοδους λιπώδης αδένων μειώνεται. Οι πληγές επουλώνονται πιο αργά, οι αλλεργίες συχνά επιδεινώνονται, μη κακοήθεις όγκοι μπορούν να εμφανίζονται στο στόμα ή πάνω ή κάτω από το δέρμα, και λοιμώξεις των εντερικών παράσιτων μπορεί να εμφανιστούν.

Καθώς αναπτύσσεται η γήρανση, καρδία, συκώτι, και νεφρά χάνουν την ην αποτελεσματικότητά τους και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο ικανό για την καταπολέμηση επιθέσεων από βακτήρια και ιούς. Ο έλεγχος της κύστης μπορεί να επηρεαστεί, οι μύες μειώνονται σε μέγεθος και  λειτουργία.

Κρατώντας τον Spot άνετα

Ένα σκυλί που απολαμβάνει την νεαρή του ηλικία και των ώριμων του χρόνων θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να απολαύσει την γήρανση του επίσης.

Αν ο Ρόβερ είναι δυνατός το πρωί, δώστε του την ευκαιρία για να περπατήσει έξω. Βεβαιωθείτε ότι η Άναμπελ έχει ένα χαλί ή κρεβάτι δικό της.Αν το τρίχωμα και δέρμα της Κλάρας είναι ξηρό, χτενίστε την πιο συχνά για να τονώσετε την παράγωγη φυσικών ελαιών και ρωτήστε τον κτηνίατρο για σαμπουάν που καταπραΰνει το ξηρό δέρμα χωρίς να διώξετε ότι έλαια υπάρχουν. Ελέγξτε τον Ρομπέρτο για ψύλλους και τσιμπούρια.

Μειώστε τις θερμίδες του Έκτορα αν είναι απαραίτητο για να τον αποτρέψετε να παχύνει. Υπάρχουν αρκετά καλές δίαιτες συντήρησης σχεδιασμένα για ηλικιωμένα σκυλιά. Περιορίστε λιπαρά σνακ για την αποφυγή διαταραχών του πεπτικού συστήματος με μπισκότα για σκύλους, φρούτα, λαχανικά ή ποπκορν.

Επενδύστε σε μια μικρή πύλη ή δυο για να εμποδίσετε την Ήρα να ανέβει τις σκάλες ή να πάει χαλί του σαλονιού, αν αυτό είναι απαραίτητο. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε ανεπιθύμητους λεκέδες στο χαλί λόγω ακράτειας ή η ζημία που μπορεί να προκληθεί στο σκυλί σας όταν είναι πολύ αδύνατο ή δεν μπορεί να δει αρκετά καλά για να εξερευνήσει τις σκάλες.

Μην κατσαδιάσετε, τιμωρήσετε ή χτυπήσετε το κατοικιδιό σας επειδή γλίστρησε στο σπίτι ή επειδή τσίμπησε το μωρό που την ξύπνησε από βάθη ύπνο.

Ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές σχετικά με τη χρήση της ασπιρίνης για τη δυσκαμψία ή για άλλα διορθωτικά μέτρα για πεπτικές διαταραχές.

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s