Pet4u – A place for pets

A place for pets…

Μάθε τον σκύλο σου να μη γαυγίζει 2 Φεβρουαρίου, 2009

Filed under: Σκύλος — pet4u @ 10:27 πμ

Το ανεπιθύμητο γαύγισμα είναι από τα πιο κοινά προβλήματα συμπεριφοράς στα σκυλιά. Υπάρχουν πολλές αιτίες ανεπιθύμητου γαυγίσματος. Κατ’ αρχήν πρέπει να καθορίσετε γιατί ο σκύλος σας γαυγίζει πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης και ίσως χρειαστεί βοήθεια από τον κτηνίατρο σας για να το κάνετε αυτό.

Μια αιτία ανεπιθύμητου γαυγίσματος είναι η προσπάθεια προσοχής με γαύγισμα. Αν υποπτεύεστε ότι αυτή είναι η αιτία της συμπεριφοράς ανεπιθύμητου γαυγίσματος, μπορείτε να ξεκινήσετε να το εκπαιδεύετε ξανά, διασφαλίζοντας ότι πρώτα και κύρια κάνει αρκετή άσκηση. Βεβαιωθείτε ότι κάνει καθημερινές βόλτες – αυτό του επιτρέπει να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του που είναι καλή ψυχική άσκηση επίσης. Να του παρέχετε πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια για να κρατήσετε το σκύλο σας απασχολημένο ενώ δεν είστε τριγύρω. Βεβαιωθείτε ότι περνάτε μια ώρα με το σκύλο σας σε καθημερινή βάση και να είναι διασκεδαστική έτσι ο σκύλος σας μαθαίνει να μη χρειάζεται να γαυγίσει για να τραβήξει την προσοχή σας.

Μια άλλη αιτία του υπερβολικού γαυγίσματος είναι σαν απάντηση σε κάτι που φοβάται ο σκύλος σας. Πολλά σκυλιά γαυγίζουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων ή γύρω από άγνωστα άτομα. Αν ο σκύλος σας γαυγίζει σαν απάντηση σε καταιγίδες ή άλλους δυνατούς θορύβους, να του παρέχετε ένα ασφαλές μέρος όπου μπορεί να πάει σε τέτοιες περιπτώσεις όπως ένα κιβώτιο. Αν ο σκύλος σας γαυγίζει σε άγνωστα άτομα, βοηθήστε το να ξεπεράσει αυτό το φόβο στρατολογώντας βοήθεια από φίλους και γείτονες. Αρκετά σύντομα, ο σκύλος σας θα μάθει να συναλλάσετε με άγνωστα άτομα με απόλαυση και θα μάθει νέες θετικές συμπεριφορές.

Αν ο σκύλος σας γαυγίζει όταν δεν είστε σπίτι, θα μπορούσε να οφείλετε σε άγχος αποχωρισμού. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το είδος συμπεριφοράς γαυγίσματος, θα χρειαστεί να αρχίσετε μια πορεία απευαισθητοποίησης. Μπορείτε να αρχίσετε να το κάνετε πηγαίνοντας πολύ μικρά ταξίδια όπως στο γραμματοκιβώτιο και πίσω, ενώ αφήνετε διασκεδαστικά παιχνίδια και νόστιμα κεράσματα για το σκύλο σας. Καθώς ο σκύλος σας μαθαίνει να συμπεριφέρεται ενώ λείπετε, σιγά σιγά αυξήστε τη διάρκεια του χρόνου που έχετε φύγει. Το άγχος αποχωρισμού συχνά χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με φάρμακα καθώς και η απευαισθητοποίηση. Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας γαυγίζει λογω του άγχους αποχωρισμού, παρακαλώ συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

 

Σχολιάστε