Pet4u – A place for pets

A place for pets…

Κατανοείστε τον σκύλο σας Φεβρουαρίου 2, 2009

Filed under: Σκύλος — pet4u @ 10:31 πμ

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι λένε τα σκυλιά με τα σώματα τους, όχι μόνο να γνωρίζετε τι λέει ο δικός σας σκύλος αλλά καλύτερα να προβλέψετε τι κάνουν τα άλλα σκυλιά.Έτσι θα μπορείτε να επικοινωνήσετε καλύτερα με τον κατοικιδιό σας αλλά επίσης μπορεί να αποφύγετε διάφορες δυσάρεστες καταστάσει.

Εμπιστοσύνη / Φόβος

Σημάδια εμπιστοσύνης : όρθια στάση (μόνιμα ψηλή), ψηλά η ουρά, η ουρά κουνιέται σε μια πιο αργή κίνηση, τεντώνει τα αυτιά ή είναι χαλαρωμένα, απευθείας ματιά, ξεκούραστες, μικρότερες κόρες οφθαλμών.

Σημάδια φόβου ή ανησυχίας : χαμηλότερη στάση, κατεβασμένη ουρά ή να μπαίνει από κάτω, η ουρά να κουνιέται σε ένα αργό, φρενήρη βουητό, κοιτάζει μακριά ή γέρνει το κεφάλι μακριά ώστε να κοιτάξουμε στα ασπράδια των ματιών (“μάτι φάλαινας”), διεσταλμένες κόρες. Τα σκυλιά συχνά γαβγίζουν από φόβο, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν σε απόσταση μεταξύ τους και του Μεγάλου Τρομερού Πράγματος, ειδικά αν είναι περιφραγμένα, σε φραχτη ή με λουρί.

Επικράτηση / Υποταγή

Στάση σώματος επικράτησης : παραφυλώντας έναν άλλον σκύλο, στέκεται ψηλά, πιάνοντας το πηγούνι του επικρατώντας σκύλου ή αγγίζοντας τους ώμους του άλλου σκύλου, ήρεμη αποδοχή άλλων σκύλων να τους γλείφουν στα χείλη, απλανές βλέμμα. Μερικά σίγουρα, δεσπόζουσα σκυλιά θα ζαρώσουν τις πλάτες τους, εκθέτοντας την κοιλία τους, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν ένα πιο ντροπαλό ή πειθήνιο σκύλο, ή για να παίξουν με άλλους σκύλους. Θα είναι πιο χαλαροί όταν το κάνουν αυτό, και συνήθως θα κοιτάξουν τον άλλο σκύλο στα μάτια. Μερικές φορές το καβαλίκεμα (“κύρτωση”) ενός άλλου σκύλου είναι σημάδι επικράτησης, αλλά όχι πάντα, αυτό η συχνά παρεξηγημένη χειρονομία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κατώτερους σκυλούς για να προσπαθήσουν να επιδείξουν την αφοσίωση τους με ένα υψηλότερο σκυλί.

Πειθήνιες στάσεις σώματος: : χαμηλώνει το κεφάλι και το σώμα, επιτρέπει σε άλλα σκυλιά να τον ανεβαίνουν ή να αγκιστρώσουν τα κεφάλια τους στους ώμους τους, γλύφοντας τα χείλη άλλων σκύλων και γωνίες στόματος, κοιτάζοντας μακριά από το άλλο σκυλί, στριφογυρίζει και γυρίζει το κεφάλι του μακριά από τον άλλο σκύλο, ενώ καλύπτει μαζεύοντας την ουρά του.

Παιχνίδι και Προσκλήσεις Παιχνιδιού

Αφού το παιχνίδι με τα σκυλιά είναι πολύ παρόμοιο με σοβαρά πράγματα όπως η μάχη, κυνήγι και αναπαραγωγή, τα σκυλιά έχουν καλούς τελετουργικούς τρόπους επίδειξης ότι οι προθέσεις του είναι ειρηνικές και διασκεδαστικές. Το παιχνίδι με τα σκυλιά συχνά μυείται σαν ένα έργο πρόσκλησης όπως η τοξοβολία ή κυνηγώντας τον αέρα (ειδικά με τα κουτάβια) και μοιάζουν να λένε “Όχι να δαγκώνεις, να παραφυλάς ή να κυρτώνεις ότι το κάνω στα σοβαρά, αυτό είναι μονό διασκέδαση, OK?”

Ακόμα και όταν τα σκυλιά παίζουν πολύ σκληρά, συνήθως είναι αρκετά χαλαρά, τα χείλη τους καλύπτουν συνήθως τα δόντια τους (πίσω από ένα γρύλισμα). Τα σκυλιά συχνά γαβγίζουν όταν παίζουν, αυτό συνήθως είναι ένας διαφορετικός τόνος από το φοβισμένο γαύγισμα του ίδιου σκύλου ή από προειδοποιητικό γαύγισμα.

Σημάδια Άγχους και Ηρεμίας

Τα σκυλιά μπορούν να αισθανθούν άγχος σε καταστάσεις όπως απογοήτευση ή φόβου (συμπεριλαμβανομένης κατά τη διάρκεια της τάξης ή μαθαίνοντας ένα νέο καθήκον). Κοιτάξτε για σημάδια άγχους : Τίναγμα, κλαψούρισμα, «πειθήνια» ούρηση, τα αυτιά πίσω, διεσταλμένες κόρες οφθαλμών, γρήγορο λαχάνιασμα με τη γωνία του στόματος προς τα πίσω, η ουρά κάτω, χαμηλωμένο σώμα, ιδρωμένα πόδια ζώου, ξύσιμο του εαυτού του, ξαφνικό ενδιαφέρον στην εισπνοή, χασμουρητό, ανοιγοκλείσιμο των ματιών, γλείψιμο των χειλιών ή της μύτης, τέντωμα μπροστά της γλωσσάς, κοιτάζοντας μακριά ή γυρίζοντας μακριά το κεφάλι, τίναγμα σώματος. Απογοητευμένα σκυλιά συχνά γαυγίζουν (αυτό συχνά φαίνετε στον ‘πόλεμο του φραχτη’, όταν δυο σκυλιά σε αντίθετες πλευρές του φραχτη γαυγίζουν το ένα στο άλλο, άλλο εύκολα παρατηρημένο παράδειγμα είναι σκυλιά σε ένα καταφύγιο παρακολουθούν αλλά σκυλιά να περπατούν : σκυλιά που πρέπει περάσουν το ένα το άλλο με λουρί συχνά γαυγίζουν με απογοήτευση).

Επιθετικότητα

Σημάδια επιθετικότητας περιλαμβάνουν: Αλύγιστα πόδια και σώμα, γρύλισμα, χαμηλωμένο κεφάλι, αυτιά «καρφωμένα» πίσω κοντά στο κεφάλι, μάτια στενά και προσεκτικά σταθερά, τα χείλη μερικές φόρες γυρίζουν πίσω σε ένα γρύλισμα, ‘αλογάκι’ (το τρίχωμα πίσω, ειδικά πίσω στους ώμους και στους γλουτούς) πάνω και όρθια, η ουρά προς τα έξω, και έντονη μάτια (οι διεσταλμένες κόρες μπορούν πλήρως να διασταλ

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s