Pet4u – A place for pets

A place for pets…

Επιλέγοντας Σκύλο Φεβρουαρίου 2, 2009

Filed under: Σκύλος — pet4u @ 6:41 μμ

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αγορά ενός σκύλου, είναι αν θα χωρέσει άνετα στο τεσσάρι σας όταν φθάσει σε ενήλικο μέγεθος. Η παρουσία μικρών παιδιών στην οικογένεια θα πρέπει επίσης να παίζει ρόλο στην επιλογή. Ένα σκυλί για μια οικογένεια που μεγαλώνει πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί σε σκληρή αντιμετώπιση. Ένα μικροσκοπικό σκυλί θα ήταν μια κακή επιλογή για μια τέτοια οικογένεια γιατί τα μικρά οστά είναι ευαίσθητα όταν αρκετά παιδιά το χειρίζονται σκληρά. Γενικά τα μεγαλύτερα σκυλιά όπως το Λαμπραντορ Ρετριβερ ή ο γερμανικός ποιμενικός προσαρμόζονται καλύτερα τόσο σωματικά όσο και σε ιδιοσυγκρασία για μια νεαρή οικογένεια.

Ένας σκύλος μπορεί να αποκτηθεί από διάφορες πηγές. Μπορεί να αγοραστεί από έναν έγκριτο κατάστημα ζωών ή από ένα κυνοτροφείο. Διαφημίσεις εφημερίδων περιγράφουν κουτάβια για πώληση από ιδιωτικές πηγές. Τοπικές ανθρώπινες κοινωνίες έχουν διαθέσιμα σκυλιά επίσης. Από οποιαδήποτε πηγή και να πάρετε ένα σκυλί, όμως, να είστε σίγουροι ότι είναι υγιής. Ρωτήστε για αποδείξεις, αν είναι δυνατόν, ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα εμβόλια ανοσοποιητικού.

Είναι επίσης σκόπιμο να λάβετε γραπτή υπενθύμιση των άλλων εμβολίων και άλλες φροντίδες που το κουτάβι θα χρειαστεί όταν το πάρετε σπίτι. Ακόμα και αν το κουτάβι είχε εμβολιαστεί για ασβέστωμα και ηπατίτιδα, θα χρειαστεί ενισχυτικά εμβόλια. Αργότερα, θα χρειαστεί εμβόλιο για τη λύσσα. Ένα έγκριτο κατάστημα ζώων ή κυνοτροφείο κανονικά θα έχουν ληφθεί μέριμνα για αυτές τις λεπτομέρειες, αλλά πάρτε μια υπογεγραμμένη εξακρίβωση από κάποιον κτηνίατρο τέλος πάντων.

Τα αρσενικά είναι συνήθως μεγαλύτερα, ισχυρότερα και πιο επιθετικά, και γίνονται εξαιρετικοί φύλακες. Από την άλλη πλευρά, τα θηλυκά είναι συνήθως πιο στοργικά και ευγενικά, και αν είναι καθαρόαιμα σκυλιά και έχουν ζευγαρώσει με άνδρες της φυλής τους, τα νεογνά μπορεί να πουληθούν για το κέρδος. Το θηλυκό έχει ισχυρό μητρικό ένστικτο και θα φύλαξει τα παιδία, καθώς και αν κάνει δικά της κουτάβια. Τα σκυλιά και των δύο φύλων, ωστόσο, μπορούν να στειρωθούν. Ο ευνουχισμός, η αφαίρεση των όρχεων, καθιστά ένα αρσενικό σκύλο στείρο και πιο υπάκουο. Η στείρωση, ή αφαίρεση των ωοθηκών, κάνει ένα θηλυκό σκύλο στείρο.

Κάποιος πρέπει να αγοράσει ένα καθαρόαιμο ή μπάσταρδο? Το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντήσω γιατί ένας καθαρόαιμος σκύλος βγάζει μερικές φορές να είναι λιγότερος επιθυμητός από το αναμενόμενο, ενώ ένας μπάσταρδος συχνά κάνει για ένα άγρυπνο, έξυπνο και απολαυστικό οικογενειακό κατοικίδιο.

Κατά κανόνα, ένα καθαρόαιμο κουτάβι κληρονομεί τα χαρακτηριστικά της φυλής του. Ως αποτέλεσμα, μερικές εκπλήξεις στο σώμα και στο χαρακτήρα προκύπτουν όταν το κουτάβι φτάσει στην ενηλικίωση. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα καθαρόαιμο όμως δεν είστε εξοικειωμένος με την φυλή, πρώτα κοιτάξτε σε ένα πλήρες μεγαλωμένο σκύλο της φυλής του. Το κουτάβι θα μεγαλώσει να του μοιάσει. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα μπάσταρδο, προσπαθήστε να δείτε τον μπαμπά και τη μαμά του. Ο μπαμπάς και η μαμά του θα δείξουν οποιοδήποτε ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό που μπορεί να βρίσκεται κρυμμένο στο κουτάβι.

Ιδανικά, τα παιδία και τα κουτάβια πρέπει να μεγαλώνουν μαζί. Προσοχή θα πρέπει να ληφθεί, ωστόσο, όταν οι ιδιοκτήτες σκύλου φέρνουν ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι. Χαϊδεμένα σκυλιά μερικές φόρες δυσανασχετούν με τον νεοφερμένο γιατί το μωρό λαμβάνει όλη την προσοχή των γονιών. Θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να δοθεί προσοχή στο σκυλί, επίσης.

Ένα κουτάβι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον οκτώ ή εννέα εβδομάδων, πριν είναι ληφθέι από το κυνοτροφείο του. Εως τότε θα πρέπει να έχει απογαλακτιστεί και να τρώει κανονικό φαγητό. Στην αρχή, το κουτάβι πρέπει να τρώει τέσσερις φόρες την ημέρα. Μέχρι τη στιγμή της ωριμότητας του, τα φαγητά θα πρέπει να μειωθούν στα δυο την ημέρα ή έστω μια φορά την ημέρα σε περίπτωση που το σκυλί κάνει λίγη άσκηση. Οδηγίες δίαιτας και διατροφής θα πρέπει να συνοδεύουν το κουτάβι. Αν έτρωγε ένα έτοιμο φαγητό σκύλων στο κυνοτροφείο, η ίδια δίαιτα πρέπει να διατηρηθεί μέχρι το κουτάβι δείξει ότι δυσανασχετεί από αυτό «βγάζοντας το» ή αν αρνηθεί να φάει. Διάφορα είδη τροφίμων για σκύλους μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσετε πριν ο σκύλος κατασταλάξει στο αγαπημένο του. Αν αρνηθεί όλες τις επιλογές που του προσφέρετε, όμως, συμβουλευτείτε τον εκτροφέα ή έναν κτηνίατρο για βοήθεια.

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s