Pet4u – A place for pets

A place for pets…

Έρχεται το καλοκαιρι…. Φεβρουαρίου 2, 2009

Filed under: Σκύλος — pet4u @ 6:17 μμ

Έρχεται το καλοκαίρι, η θαμπή τεμπελιά, τρελές ημέρες καλοκαιριού. Είναι πολύ αναθεματισμένα ζεστά, αλλά η ζωή είναι εύκολη. Υπάρχουν τσιζμπεργκερ στον παράδεισο, και ο Rover περιμένει για το μερίδιο του.

Ενώ η οικογένεια απολαμβάνει την ζεστασιά του καλοκαιρινού ήλιου και την απαλότητα των καλοκαιρινών απογευμάτων, ο Rover ίσως υποφέρει από τη θερμότητα ή από υπερβολική αδυναμία των παραλειπομένων. Για να αποφευχθεί η τραγωδία, οι οικογένειες πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις της αύξησης του μήκους της ημέρας, θερμοκρασίες, και σνακς-μετα-το-μπάρμπεκιου στο οικογενειακό κατοικίδιο. Ζώντας με τον Rover μπορεί να είναι εύκολο αν παρακολουθήσεις με προσοχή τις προειδοποιήσεις για θερμό καιρό και να ακολουθησεις αυτές τις συμβουλές.

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία είναι ευδιάκριτες πιθανότητες και αν ο σκύλος έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες σε ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων (ακόμη και με τα παράθυρα ανοικτά), υπόστεγα, ή άλλοι περίβολοι. Τα σκυλιά διαχέουν την θερμότητα του σώματος τους με λαχάνιασμα, όχι να ιδρώνουν, και το γρήγορο λαχάνιασμα προκαλεί αυξημένο χάσιμο νερού και διοξείδιο του άνθρακα. Αν το σκυλί έχει στρεσαριστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία και του περιορισμένου αερισμού, το κυκλοφορικό και αναπνευστικό του σύστημα μπορεί να παρακουραστεί.

Η θερμοπληξία είναι η συνηθέστερη και πιο πιθανή να είναι θανατηφόρα. Τα συμπτώματα είναι : λαχάνιασμα, απλανές βλέμμα, ζεστό, ξηρό δέρμα, εξαιρετικά υψηλός πυρετός (106 βαθμούς ή πιο ψηλά), ταχυκαρδία, εμετός, και κατάρρευση. Η θεραπεία περιλαμβάνει εμβαπτιση με κρύο νερό. Αν δεν υπάρχει πρόχειρη μπανιέρα, ψεκάστε το σκυλί με λάστιχο είναι η επόμενη καλύτερη κίνηση. Παγώθηκες που εφαρμόζονται στο κεφάλι και το λαιμό, μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Η θερμοπληξία είναι απειλητική για τη ζωή, πηγαίνετε το σκυλί στην κτηνιατρική κλινική το συντομότερο δυνατόν μετά την πτώση της θερμοκρασίας του.

Η θερμική εξάντληση είναι λιγότερο σοβαρή και γενικά ακόλουθει την βάρια και παρατεταμένη άσκηση σε έντονη θερμότητα. Αναπτύσσεται πιο αργά από τη θερμοπληξία και μπορεί να προηγείται από ανεπάρκεια αλατιού ή επιπλοκή καρδιακής ασθενείας. Η θεραπεία είναι η ίδια: μείωση της θερμοκρασίας με κρύο νερό, μετά πηγαίνετε το σκυλί στην κλινική.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσουν εσάς και τον Rover να απολαυσετε τον ζεστό καιρό :

· Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά κάτω των οκτώ ετών μόνα με ένα σκυλί. Τα παιδία τρέχουν και φωνάζουν ενώ παίζουν, και υψηλής έντασης θόρυβοι και το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει τον Buddy.

· Τα σκυλιά μπορεί να είναι ευερέθιστα σε θερμές καιρικές συνθήκες και θα πρέπει να προστατεύονται από τη θορυβώδη προσοχή των παιδιών.

· Τα μωρά που μπουσουλάνε μπορεί να πάνε στο πιάτο του σκύλου και να κλέψουν παιχνίδια για σκυλούς. Αποφύγετε μπελάδες με το να κρατήσετε το μωρό και τον Roughy χωριστά εκτός αν μπορείτε να επιβλέψετε.

· Μάθετε τον Ranger να «κάθεται» θα βοηθήσει. Αν μάθει να κάθεται και να παραμείνει μέχρι να τον φωνάξει κάποιος ότι είναι OK να περάσει από την πόρτα, οι πιθανότητες είναι ότι θα περιμένει. Αυτή η εντολή είναι πιο χρήσιμη όταν κάποιος εισέρχεται στο σπίτι, καθώς το προσεγγίσιμο άτομο θα εμποδίσει το δρόμο εξόδου του σκύλου και είναι πιο πιθανό να παραμείνει.

· Είναι υπερβολικό για ένα νεαρό σκυλί να του πείτε «κάτσε» μπροστά σε μια πόρτα που ανοίγει προς τα έξω, αν και, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά είναι επικεφαλής προς τα έξω. Η κίνηση και ο ενθουσιασμός τον παρασύρουν και πιθανών θα αποσκιρτήσει. Ωστόσο, αν έχει λουρί, μπορείτε να αντισταθείτε και να ελέγξετε την κατάσταση.

· Αν ο Rambo είναι ένα σκυλί της υπαίθρου, βεβαιωθείτε ότι έχει ένα καταφύγιο από τον ήλιο και τη βροχή και πάντα έχει ένα κουβά με φρέσκο νερό. Τα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη εσωτερική θερμοκρασία σώματος από τους ανθρώπους και ζεσταίνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι εμείς. Αφού δεν μπορούν να έχουν καταφύγιο για το τρίχωμα τους και δεν ιδρώνουν, βγάζουν πολύ υγρασία κατά τη διάρκεια θερμού καιρού και πρέπει να έχουν συνεχή πρόσβαση σε φρέσκο νερό. Οι λακκούβες δεν μπορούν να το κάνουν, ούτε και το τριών ήμερων χλιαρό νερό με ένα στρώμα γούρνας ακαθαρσιών.

· Αποφύγετε την εντατική άσκηση με τη ζέστη της ημέρας, αν το σκυλί δεν έχει εκτεθεί στην ένταση. Πηγαίνετε βόλτες νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, περιορίστε έντονες περιόδους παιχνιδιών, και παρέχετε άφθονο φρέσκο νερό. Αν ο Roughy περναει πολύ χρόνο σε κλιματιζόμενο χώρο, η ζέστη και η υγρασία θα είναι σκληρές στο σώμα του και είναι καλύτερα για αυτόν (και για σας) να περιορίσετε την χρήση του κλιματιστικού.

· Θυμηθείτε ότι η ζέστη και η υγρασία είναι πιο επώδυνα για τα κουτάβια, γηραιότερα σκυλιά, σκυλιά που είναι υπέρβαρα ή εκτός συνθηκών, σκυλιά με χρόνιες ασθένειες, και σκυλιά με κοντά πρόσωπα όπως τα Boxers, αγγλικά Bulldog, Pekingese και γαλλικά Bulldog.

· Μην κάνετε το λάθος να σκεφτείτε ότι ένα μακρύ τρίχωμα ή σκυλί με παχύ τρίχωμα μπορεί να κουρευτεί για το καλοκαίρι. Μακρύ, παχύ τρίχωμα αναπτύχτηκε για να παρέχει μόνωση και στο κρύο και στο ζεστό καιρό, και η αφαίρεση της φυσικής μόνωσης μπορεί να στρεσάρει υπερβολικά το σκυλί.

· Αν η Sassy βρει το οικογενειακό τραπέζι, μη την ταΐσετε με τα απομεινάρια από μπεργκερ, χαμπουργκερ ή χοτντογκ. Μπορεί να πρηστεί, να υποφέρει απο συστροφή στομάχου, και να πεθάνει. Το πρήξιμο και η συστροφή είναι σοβαρά, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, και η συχνότητα αυξάνεται το καλοκαίρι, ακριβώς επειδή οι σκύλοι έχουν πρόσβαση σε απομεινάρια από ψησταριές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακραίες νευρικότητες, αντιπαραγωγικός εμετός, μια πρησμένη εμφάνιση, και κατάρρευση. Η ασθένεια εξελίσσεται ταχύτατα, ένα σκυλί που έχει συστροφή στομάχου μπορεί να πεθάνει στο δρόμο για την κλινική έκτακτης ανάγκης.

· Αν ο Mister ταξιδεύει με την οικογένειά, ποτέ, αλλά ποτέ, μην τον αφήνετε στο αυτοκίνητο μόνο του, ακόμα και με τα παράθυρα ανοικτή. Αν παρκάρετε στη σκιά, θυμηθείτε ότι οι σκιές μετακινούνται καθώς προχωραει η μέρα. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό κλειστού αυτοκίνητου μπορεί να φτάσει το συντομότερο δυνατό στους 120 βαθμούς – ακόμη και με το παράθυρο ανοιχτό – και να ψήσει τα μυαλά του σκύλου σας.

· Πολλά σκυλιά τρέχουν μέσα στο ποτιστήρι ή κολυμπανε στη πισινά, λίμνη, ή τεχνητή λίμνη. Αν ένα μεγάλο σώμα νερού δεν είναι διαθέσιμο, μερικά σκυλιά απολαμβάνουν μια βουτιά σε μια παιδική πισινά. Τα περισσότερα σκυλιά απολαμβάνουν ένα παιχνίδι θελημάτων ή το frisbee που παίζεται το δροσερό πρωινό ή τις απογευματινές ώρες.

· Κρατάτε το πακέτο πρώτων βοηθειών συσκευασμένο και έτοιμο για δράση, και να έχετε τα νούμερα τηλέφωνου του κτηνιάτρου σας και μια κλινική έκτακτης ανάγκης πρόχειρα για κάθε ενδεχόμενο. Ατυχήματα, δαγκώματα εντόμων , μάχες σκύλων, και θερμοπληξία μπορεί να απαιτούν άμεση προσοχή.

· Πολλά σκυλιά τρώνε λιγότερο στο θερμό, υγρό καιρό. Αν ο Ranger αφήνει κάποια τροφή, την πετάνε, πλένετε το πιάτο, και ταΐζετε λιγότερο μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s